SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

ŞEHR-İ REMEDAN BAHSİ

<< 1387 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا حُمَيْدُ بْنُ زَنْجُوَيْهِ النَّسَائِيُّ أَخْبَرَنَا سَعِيدُ بْنُ أَبِي مَرْيَمَ حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ جَعْفَرِ بْنِ أَبِي كَثِيرٍ أَخْبَرَنَا مُوسَى بْنُ عُقْبَةَ عَنْ أَبِي إِسْحَقَ عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُمَرَ قَالَ سُئِلَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَأَنَا أَسْمَعُ عَنْ لَيْلَةِ الْقَدْرِ فَقَالَ هِيَ فِي كُلِّ رَمَضَانَ

 

قَالَ أَبُو دَاوُد رَوَاهُ سُفْيَانُ وَشُعْبَةُ عَنْ أَبِي إِسْحَقَ مَوْقُوفًا عَلَى ابْنِ عُمَرَ لَمْ يَرْفَعَاهُ إِلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

 

Abdullah b. Ömer (r.a.)'dan; dedi ki:

 

Resûlullah (s.a.v.)'e Kadir gecesi soruldu. Ben de dinliyordum.

 

"O her Ramazandadır" diye cevap verdi.

 

 

Beyhakî, es-Sünenii'l-kübrâ, IV, 307.

 

Ebu Davud dediki: Bu hadisi Süfyan ile Şu'be de İbn Ömer'e kadar ulaşan (bir haber) olarak Ebu İshak'tan rivayet ettiler, (senedi) Nebi (s.a.v.)'e ulaştırmadılar.

 

 

İzah:

Metinde geçen "ben de dinliyordum" cümlesi hem hâl cümlesidir hem de esmeu: dinliyorum" fiili ile mütealliki olan "an leyleti'1-kadr" kelimesi arasına girmiş bir "mu'tariza cümlesi”dir.

 

Tîbî'nin beyânına göre metinde geçen "O, her ramazandadır" cümlesi­nin iki manaya ihtimali vardır:

 

a. "Ramazanın her gecesinin Kadir gecesi olma ihtimali vardır" anla­mına gelebilir. Bu manaya göre Kadir gecesini ramazanın belli bir gecesine veya haftasına tahsis etmek doğru değildir.

 

b. "Kadir gecesi her senenin ramazan ayına isabet eder" anlamına ge­lir. Bu manaya göre de Kadir gecesinin ramazan ayının dışına çıkabileceğini söylemek doğru değildir.

 

Buraya kadar tercümesini sunduğumuz hadis-i şeriflerden anlaşılıyor ki: Cenab-ı Hak ve tekaddes hazretleri Kadir gecesini pek çok hikmet ve masla­hatlardan dolayı kesin bir şekilde açıklamamış, ancak Nebii vasıtasıy­la bazı alâmetlerinin açıklanmasına izin vermiştir. Kadir gecesinin kadrini bilen arar, arayan bulur.

 

Kadir Gecesinin Duası

 

Hz. Âişe'den Allah'ın Resulüne:

 

ya Resûlallah! (s.a.v.) Kadir gecesine ulaşırsam nasıl dua edeyim? dedim.

 

Nebi (s.a.v.) şöyle buyurdu:

 

"Allah'ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet" Tirmizî, deavât; İbn Mâce, duâ; Ahmed b. Hanbel, I, 419, 438; VI, 171, 182, 183, 208, 258.

 

Kadir Gecesi Namazı

 

Bu şerefli gecede teravihten sonra bir müddet daha ibâdette bulunul­ması, nafile namaz kılınması, bu geceyi ihya demektir.

 

Deniliyor ki, Kadir namazının en azı iki rekat, ortası yüz rekat, en çoğu da bin rekattır. Bu namaz, iki rekat kılındığı takdirde her rekatında iki yüz âyet-i celile okunmalı, yüz rekate kadar kılındığı takdirde her rekatında Fatiha-i şerifeden sonra süresiyle üç kere de İhlâs sûresi oku­nup her iki rekatte bir selâm verilmelidir.

 

Ya Rabbi, sen affedicisin, affı bağışlamayı seversin, beni affet" duası da tekrar edilmelidir.

 

Bu namazın bu veçhiyle kılınacağı hakkındaki rivayetler pek kuvvetli değildir. Asıl maksat, bu geceyi mümkün olduğu kadar ihya etmektir. Bu kudsî gecede elden geldiği kadar şâir nafile namazlar gibi tatavvu'an namaz kıhnabilir. Her halde tekellüften kaçınılması efdaldir.[Bilmen, Ö. Nasuhi, Büyük İslâm İlmihali, 206.]